Algemene informatie over Vietnam

- Tijdsverschil met Nederland: -6 uur tijdens onze wintertijd en -5 uur tijdens onze zomertijd
- Reisdocumenten en Visa: paspoort dat op de laatste reisdag nog 6 maanden geldig is. Als toerist heeft u een Visum nodig, dit kan aangevraagd worden via de ambasade van Vietnam of als u Vietnam binnenkomt via een internationale luchthaven via het visum loket op deze luchthaven.
- Douane: de wet verbiedt of beperkt de invoer van beschermde fauna, steroïde drugs, vuurwapens en soortgelijke producten. Iedere reiziger ouder dan 18 jaar mag , vrij van belasting, 1,5 liter alcoholische drank en 400 sigaretten of 100 sigaren of 500g tabak en geschenken tot maximaal 15 miljoen Dong. Buitenlandse valuta met een waarde van meer dan 5.000 USD moet worden aangegeven.
Iedere reiziger ouder dan 18 jaar mag maximaal het bedrag aan buitenlandse valuta dat bij invoer is aangegeven uitvoeren.
Gebruikt u medicijnen, dan kan een medicijnenpaspoort zeer handig zijn om vertraging bij de douane te voorkomen.
- Geld: de munt in Vietnam is de Dong (VND). In februari 2017 was de koers ongeveer 24.000 Dong voor 1 Euro. Er zijn munten van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 Dong, echter worden deze niet veel gebruikt en is de kans dat je ze tegen komt zeer klein. Bankbiljetten zijn er van 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 Dong, maar die van 100 en 200 worden zelden gebruikt en die van 500 weinig. Klik hier voor een afbeelding van de munten en hier voor een afbeelding van de biljetten.
- Creditcards: Creditcards worden over het algemeen alleen in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Vaak wordt er 3% extra aan kosten berekend, dus cash is het voordeligste. Advies is dan ook om alleen een creditcard mee te nemen voor "noodgevallen".
- Traveller's cheques: Er zijn maar weinig plaatsen waar je travellers cheques kan omwisselen, zelfs niet bij alle banken. Als je een plek hebt gevonden waar dit wel kan zijn ver vaak kosten aan verbonden en kost het wisselen veel tijd. Niet aan te raden dus.
- Geldautomaten: geldautomaten/ATM's zijn ruim voldoende te vinden. De meeste banken berekenen een vergoeding voor het gebruik van de automaat, soms een vast bedrag, soms een percentage en soms niets. (Mijn ervaring was gratis bij de SeABank, 22.000 dong bij Agribank, 40.000 dong bij ANZ Bank en 50.000 dong bij BIDV Bank. Met name op de luchthaven was pinnen "erg" duur.) Advies voor Vietnam is dan ook pinnen en cash betalen en euro's meenemen als backup.
- Fooien Bij een lokaal eethuis niet gebruikelijk, maar overal in de touristenbranche (restaurants, hotels, gidsen, etc.) is de fooi een noodzakelijk deel van het salaris. Uiteraard is een fooi afhankelijk van hoe tevreden je bent over een service, maar als richtlijn kan je 20.000 dong voor een eenmalige dienst of 5-10% van de rekening hanteren.
- Autorijden:
- Rijbewijs: Om in Vietnam te mogen rijden moet je in het bezit zijn van een Vietnamees rijbewijs. Een internationaal rijbewijs wordt niet geaccepteerd. (ook voor scooters)
- Autoverhuur:
- Vervoer van en naar de Internationale luchthaven:
- Taxi's en remise-verhuur:
- Busstation:
- Boottochten:
- Gezondheid: in sommige delen van Vietnam is een verhoogd risico op malaria. Hier worden dan ook malariatabletten aangeraden. Sowieso is het aan te raden om in geheel Vietnam muggenwering (bedekkende kleding, deet, muskietennet, etc.) te gebruiken, want naast malaria komen in Vietnam ook andere vervelende ziektes voor die door muggen worden overgebracht.
- Vaccinaties: raadpleeg Uw plaatselijke GGD (Gemeentelijke Geneeskundige Dienst) of huisarts.
- Electrische stroom: 110 volt, 50 Hz (Amerikaanse steker, 2 platte pennen) of 220 volt, 50 Hz (Europese steker, 2 kleine ronde pennen). Een verloopsteker is niet nodig.
- Gewichten en maten: het decimale stelsel wordt gebruikt.
- Temperatuur In gebruik: graden Celcius.
- Assistentie voor Toeristen:
Nederlandse Ambassade in Vietnam:

Daeha Office Tower, 6th floor

360 Kim Ma Street,

Ba Dinh, Hanoi

Tel: 84 4 8315650

Extra info over Vietnam:
In Vietnam is op veel plaatsen internet via WiFi beschikbaar (hotels, restaurants, etc.) en meestal nog gratis ook. Wil je bijna overal mobiel internet of voordelig bellen met Nederland, dan kan je al voor zo'n 300.000 dong (12,50 euro) een prepaid simkaart krijgen met belminuten, sms-jes en data (3Gb). Let wel op twee dingen: 1) met sommige prepaid kaarten kan je alleen binnen Vietnam bellen en sms-en. 2) elke simkaart in Vietnam moet worden geregistreerd, dus neem je paspoort mee als je er een koopt en zorg dat ze 'm gelijk registreren. Koop deze simkaart bij voorkeur dan ook bij een winkel van een van de telecom aanbieders (koop je een simkaart die niet wordt geregistreerd, dan loop je het risico dat deze naar enkele dagen wordt geblokkeerd!!) De netwerken van Vinaphone en Mobifone hebben goede landelijke dekking en opwaardeerkaartjes van deze aanbieders zijn goed verkrijgbaar bij heel veel kleine straatverkopers (zoek niet naar een telefoonwinkel, maar naar een kleine verkoper die flesjes drinken verkoopt.).
Het verkeer in Vietnam heeft haar "eigen regels". Let de eerste dagen in Vietnam goed op hoe het verkeer zich op elkaar afstemd en pas je daarop aan. Ren niet een straat over, maar loop rustig naar de overkant en de scooters zullen zich om je heen bewegen. Hou wel rekening met groter verkeer dat niet zomaar kan stoppen of om je heen kan.